Ademhalings- en relaxatiekinesitherapie: volwassenen
Je lichaam kan op verschillende manieren spanning ervaren. Een grote ingrijpende, negatieve gebeurtenis kan hiervan de oorzaak zijn. Ook allerlei kleine stressmomenten van het dagelijkse leven kunnen het lichaam uit balans brengen. Als deze kleine en grote dagelijkse spanningen gedurende langere tijd aanwezig zijn, kan dit zich op lichamelijk vlak uiten in onder andere spierpijn, slapeloosheid, spanningshoofdpijn, ademhalingsmoeilijkheden en concentratiemoeilijkheden.

Deze lichamelijke klachten zijn een signaal van het lichaam om te zeggen dat er iets aan deze stresserende situatie moet veranderen. Dit kan onder andere gebeuren via ademhalingsoefeningen, stretchings, oefeningen op het lichaamsbesef en bodyscan.

Het doel van deze therapie is om een te hoog spanningsniveau in het lichaam op tijd te detecteren en deze via de aangeleerde technieken terug te reduceren.


Ademhalings- en relaxatietherapie: kinderen
In onze huidige maatschappij wordt er veel van kinderen verwacht. Ze moeten meedraaien in onze snelle wereld. Kinderen laden de hele dag op met allerlei indrukken van broers of zussen, van ouders, thuis, op school, in de turnclub of tijdens andere sociale interacties.

Niet alle kinderen krijgen dit even makkelijk verwerkt. Als reactie op deze spanningen kunnen kinderen fysieke en emotionele stress gaan ervaren waardoor lichamelijke klachten kunnen ontstaan.

Spanningshoofdpijn, buikpijnen, ademhalingsmoeilijkheden, slapeloosheid, concentratiemoeilijkheden, huilbuien of woede-uitbarstingen kunnen tekenen zijn dat het kind zijn spanningsgrens bereikt heeft.

Op een speelse manier wordt er tijdens therapie aangeleerd hoe om te gaan met spanning en ontspanning en leert het kind technieken te integreren om tijdens stressmomenten recht te kunnen blijven staan.