Relaxatietherapie

Je lichaam kan op verschillende manieren spanning ervaren.
Een grote ingrijpende, negatieve gebeurtenis kan hiervan de oorzaak zijn, maar ook allemaal kleine stressmomenten van het dagelijkse leven zoals: de ochtendspits, een overvolle agenda, kinderen naar hun naschoolse activiteiten brengen, ....kunnen jouw lichaam uit balans brengen. Als deze kleine en grote dagelijkse spanningen gedurende langere tijd aanwezig zijn, kan dit zich op lichamelijk vlak uiten door bijvoorbeeld spierpijn, spanningshoofdpijn, ademhalingsmoeilijkeden, concentratiestoornissen, slapeloosheid, nerveus zijn,...
Deze lichamelijke klachten worden als negatief en vervelend ervaren, maar zijn ook een signaal van jouw lichaam om te zeggen dat je iets aan deze stresserende situatie moet veranderen of jouw perceptie van de situatie moet bijsturen.
Dit kan op verschillende manieren gebeuren, nl via ademhalingsoefeningen, stretchoefeningen, oefeningen op lichaamsbesef, bodyscan, progressieve relaxatie volgens E. Jacobson. Het doel van deze therapie is om een te hoog spanningniveau in je lichaam op tijd te detecteren en deze dan via de aangeleerde technieken terug te reduceren.