Integratieve Babytherapie (IBT)

Baby’s zijn gevoelige, bewuste wezentjes. Net als volwassenen worden ze beïnvloed door de ervaringen die ze opdoen. Voor een baby heeft de conceptie, het leven in de baarmoeder en de omstandigheden en wijze waarop de geboorte plaatsvindt een grote impact. Elke geboorte is een ingrijpende gebeurtenis en kan traumatisch zijn, als er sprake is van een moeilijke zwangerschap en/of bevalling (bv. keizersnede, prematuriteit, medische ingrepen). Deze eerste prille ervaringen geven een ‘imprint’ mee voor het verdere leven en kunnen bepalend zijn voor de ontwikkeling. (emotioneel, sociaal, gedragsmatig).

Baby’s hebben nog niet de talige mogelijkheden om dit te uiten, maar doen dat via hun lichaamstaal en verschillende manieren van huilen. Integratieve babytherapie (IBT) biedt baby's de ruimte om hun verhaal te vertellen en ouders/opvoedingsfiguren de mogelijkheid om hun eigen gevoelens te erkennen. Hierdoor zal de baby niet-geïntegreerde ervaringen van voor en rond de geboorte verwerken en wordt de hechting en verbinding binnen het gezin geheeld.

IBT is ontwikkeld door Matthew Appleton van Conscious Embodiment (UK). Deze therapie is gebaseerd op tientallen jaren onderzoek en praktische inzichten op het gebied van pre- en perinatale psychologie, lichaamspsychotherapie en cranio-sacraal therapie. Het is een vakgebied dat nog in zijn kinderschoenen staat; dat volop blijft evolueren en uitbreiden op basis van wetenschappelijke onderzoeken uit o.a. de neurobiologie, embryologie, traumatologie en epigenetica.

Binnen IBT wordt er gewerkt met lichaamstaal, - sensaties en emoties. We creëren samen een veilige ruimte waar ouders en kind hun verhaal kunnen vertellen. Alles vertrekt van uit de toestemming van de ouders.

Moeilijkheden waarbij IBT ondersteunend kan zijn:

  • Ontroostbaar huilen, “huilbaby”
  • Rusteloosheid
  • Hyperactiviteit
  • Spanningsproblemen (hypotonie, hypertonie, overstrekking,…)
  • Gastro-intestinale problemen (reflux, krampen, constipatie,…)
  • Hechtingsproblemen
  • Voedingsproblemen (borst- en flesweigering,…)
  • Slaapproblemen

Binnen Revalidatie Carpe Diem zijn er twee IBT-therapeuten i.o. werkzaam:

Ellen Van Hoeydonck (kinesitherapeute & Bobath-therapeute) en Katrien Dewippe (psychologe en psychotherapeute)